Iedereen in Nederland kent wel iemand die gescheiden is of iemand met gescheiden ouders. Scheiden gebeurt steeds vaker in Nederland. Dit komt doordat in 1971 de liberale scheidingswet is ingevoerd. Sindsdien is het aantal scheidingen enorm gestegen. Tegenwoordig scheiden er ieder jaar tussen de 30.000 en 35.000 stellen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is best wel veel. De meeste mensen scheiden op 44-jarige leeftijd en heeft dan een relatie van tussen de 10 en 15 jaar gehad. Scheiden is natuurlijk geen pretje. Het maakt dan ook niet uit of jij de persoon bent die een scheiding heeft aangevraagd, of dat je ex-partner dat heeft gedaan. Bij scheiden komen veel dingen kijken. Vooral als je getrouwd was in gemeenschap van goederen. Scheiden is ook een samenwerkingsproces. Het is dus wel zo handig om een beetje goed uit elkaar te gaan. Naast dat het handig kan zijn om goed uit elkaar te gaan is het ook fijner. Het is al helemaal prettiger als je kinderen hebt, want je ziet regelmatig dat de kinderen de dupe worden van een echtscheiding. Dit wil je als ouders natuurlijk niet hebben. Daarom heb ik tips voor een prettiger echtscheiding.
Laat je informeren en neem de tijd
Als eerste tip heb ik dat jij je niet moet laten leiden door de wil om snel van de scheiding af te zijn. Bij scheiden komt best wel veel kijken. Vooral als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Het kost veel tijd om alles over scheiden te weten te komen. Je moet je goed laten informeren en ook proberen te zorgen dat je partner ook goed geïnformeerd is. Er zijn namelijk heel erg veel dingen die je moet uitzoeken. Zo moet je weten hoe het met de hypotheek zit als je die hebt. Hoe het met de verzekeringen zit. Wat scheiden inhoudt voor het jouw pensioen. Hoe jij en je partner het spaargeld en de spullen gaan verdelen en nog veel meer. Het belangrijkste is misschien nog wel welke afspraken er over de kinderen gemaakt gaan worden met je partner. Dit geldt wel alleen als je kinderen hebt. Anders hoeft dit natuurlijk niet. Het is hierbij dus ook handig om deskundig advies in te schakelen. Laat experts jouw adviseren, helpen en inzicht geven in wat sommigen afspraken inhouden en wat de gevolgen daarvan zijn.
Scheiden van tafel en bed
Als tweede tip heb ik dat je eerst kan proberen te scheiden van tafel en bed. Het voordeel hiervan is dat je getrouwd blijft. Dit kan fijn zijn als je eerst even een pauze wilt nemen in de relatie voordat je het definitief maakt. Het is dus als het ware een soort proefscheiding. Misschien wil je er nog even over nadenken of mag je van je geloof niet scheiden. Er is echter wel een nadeel, namelijk dat je 3 jaar moet wachten om een gewone scheiding aan te vragen als je uiteindelijk toch wilt scheiden.
Verdiep je in de belangen van je ex-partner
Mijn laatste tip is dat jij je moet verdiepen in de belangen en motivatie van je partner. Misschien vind je het moeilijk om je in een ander te verdiepen of om je in je ex te verdiepen. Dat is begrijpelijk, maar doe toch je best om het wel te doen. De enige manier om afspraken over de scheiding en de kinderen te maken is om allebei tevreden te zijn met de scheiding.